News
8
sep

Heren hoofdklasse d.e.l.

Het was zondag in Marsum bepaald geen verrassing dat de zege op de Grote Dr. H. Popta partij werd opgeeist door het partuur van Marten Bergsma, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. Het lot had het toekomstige vrije formatiepartuur samen gebracht en met twee vingers in de neus werd de zege behaald. In Menaam op de Gouden Willem partij was het lot hen ook niet ongunstig gezind geweest dus het optreden in Marsum was in feite een herhaling van zetten. Met deze keer ook opslager Marten Bergsma in de hoofdrol. Hij werd immers net als in 2018 uitgeroepen tot koning van de partij maar het koningschap had Hendrik Kootstra ook zeker niet misstaan.

In de eenzijdige finale waren Gerrit-Jan Duiven, Hyltje Bosma en Tjisse Steenstra hapklare brokken. Gerrit Jan Duiven en Hyltje Bosma waren uitgekaatst en in de finale moest het te veel van Tjisse Steenstra komen en dat was voor de klassementswinnaar van 2019 gewoon een brug te ver. Slechts eenmaal werd het zes gelijk maar toen sloeg Hendrik Kootstra de kaats voorbij. Verder waren het marginale succesjes die er door Gerrit Jan Duiven c.s. werden geboekt. Op 5-0 en 6-2 kon het boek dicht.

Trio Bergsma zat mooi in de lijst. Remmelt Bouma c.s. was geen partij en ging reeds op 5-2 en 6-6 ten onder. De halve finale tegen Menno van Zwieten, Renze Hiemstra en Laas Pieter van Straten was op papier een mooi potje maar verder dan driemaal zes gelijk kwam trio Van Zwieten ook weer niet. Op 2-0 en 6-6 kon Laas de kaats niet passeren en op 3-0 en 6-6 plaatste Bergsma een fraaie zitbal. Op 4-1 en 6-6 kreeg Drent een koekbal van Van Zwieten. 5 om 1 dus. Op 5-1 en 6-2 was de vijfde zitbal van Bergsma voldoende voor een plaats in de finale.

Gerrit Jan Duiven c.s. trof het in de eerste omloop dat Hans Wassenaar verstek moest laten gaan bij Auke Boomsma en Taeke Triemstra. Zijn vervanger Willem Heeringa bracht niet dat om Wassenaar te doen vergeten en ook Boomsma lag te vaak met de richting overhoop. (5-2 en 6-2).

De partij om de premie of niets tegen Gert-Anne van der Bos, Kees van der Schoot en Sjoerd de Jong bracht meer spanning maar leek bij een 4-0 stand voor Gerrit Jan Duiven al een gelopen koers. Dankzij de grote inbreng van met name Gert-Anne van der Bos werd het nog twee spel gelijk maar daarna was het toch Tjisse Steenstra die in zijn eentje de partij naar zich toe trok. Met een beetje meer steun van Van der Schoot en De Jong had het zomaar anders kunnen zijn. Nu was het op 5-4 en 6-4 einde oefening voor trio Gert-Anne van der Bos.

Trio Van Zwieten c.s. was oppermachtig tegen Enno Kingma c.s. (5-0 en 6-4). Tegen Jelle Attema c.s. was hun leven bij 5-4 danig in gevaar maar een sterk opslaande Van Zwieten wist het tij nog te keren en pakte op 5-5 en 6-0 de beslissende punten door de bal in een triktrak situatie boven te slaan.

Tekst: jan Braaksma

De winnaars waren:
1. Marten Bergsma, Dylan Drent Hendrik Kootstra
2. Gert-Jan Duiven, Hiltje Bosma Tjisse Steenstra
3. Menno v Zwieten, Renze Hiemstra Laas P van Straten

Marten Bergsma werd net als vorig jaar de koning van de partij.
   

 

Algemeen / slider / Uitslagen 0 Reacties